Το εμβόλιο Pfizer λιγότερο αποτελεσματικό σε παχύσαρκα άτομα ; – νέα έρευνα

Το εμβόλιο Pfizer λιγότερο αποτελεσματικό σε παχύσαρκα άτομα ; - νέα έρευνα

Το εμβόλιο Pfizer λιγότερο αποτελεσματικό σε παχύσαρκα άτομα ; – νέα έρευνα

Νέα έρευνα δείχνει πως το εμβόλιο Pfizer / BioNTech μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε παχύσαρκα άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία της νέας λοιπόν έρευνας 1 , που περιλάμβανε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας οι οποίοι εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα, φάνηκε πως παρήγαγαν περίπου το μισό τίτλο αντισωμάτων σε σύγκριση με τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό.

Παχυσαρκία και Covid

Φυσικά δεν αποτελεί κάτι καινούργιο στην ιατρική κοινότητα πως η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρόκλησης πολλαπλών προβλημάτων υγείας. Άλλωστε, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η παχυσαρκία – η οποία ορίζεται συνήθως ως δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω των 30 – αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου του Covid-19 κατά σχεδόν 50%, καθώς επίσης αυξάνει τον κίνδυνο να καταλήξει στο νοσοκομείο κατά 113% . 2

Μερικά από αυτά μπορεί να οφείλονται στο ότι τα άτομα με παχυσαρκία έχουν συχνά άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές  παθήσεις ή διαβήτη τύπου 2, που αυξάνουν τον κίνδυνο από τον κοροναϊό, αλλά το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί επίσης να προκαλέσει μεταβολικές αλλαγές, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή,3 που δυσκολεύουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αυτή η συνεχής φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί επίσης να αμβλύνει συγκεκριμένς ανοσολογικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ξεκινούν από τα κύτταρα Β και Τ , τα οποία και συμμετέχουν στην ανοσολογική μνήμη του εμβολιασμού.

Εμβόλιο της Pfizer λιγοτερο αποτελεσματικό σε παχύσαρκα άτομα;

Αν και ο ρόλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της SARS-CoV-2 είναι υπό διερεύνηση, η μέτρηση του τίτλου τους χρησιμοποιείται εκτενώς για την απόδειξη προστασίας εναντίων λοιμώξεων άλλων παθογόνων ιών του αναπνευστικού συστήματος,  όπως ο ιός της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.1  Επομένως είναι κοινά αποδεκτός ως λειτουργικός και φυσικά μετρήσιμος βιοδείκτης για της προστασία από τις παραπάνω ασθένειες. Ως εκ τούτου αν και ίσως είναι νωρίς να μάθουμε τι σημαίνει αυτό για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου , ενδεχομένως να σημαίνει παχύσαρκα άτομα χρειάζονται μια επιπλέον αναμνηστική δόση για να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται επαρκώς από τον κοροναϊό.

Λύσεις στη Παχυσαρκία

Όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενα άρθρα, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο αποτελούν χρόνιες και υποτροπιάζουσες νόσοι, οι οποίες ευθύνονται για πολλαπλούς κινδύνους στην υγεία. Ως εκ τούτου η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να είναι αποτελεσματική, με συνδυασμό με σωματική άσκηση, εξειδικευμένη στον ασθενή διατροφή αλλά και ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή, συμπληρώματα διατροφής, ψυχολογική υποστήριξη και ιατρικό βελονισμό.

 

Αλέξανδρος Μουρουγλάκης

Ειδικός Παθολόγος, Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ
Έλληνας Εκπρόσωπος Νέων Παθολόγων Ευρώπης (EFIM)
Μεταβολικό Σύνδρομο, Ιατρικός Βελονισμός, Παχυσαρκία

Τσιμισκή 42, τηλέφωνο: 2313116269 , 6955499937

 

Βιβλιογραφία – Πηγές

1. Obesity May Hamper SARS-CoV-2 Vaccine Immunogenicity
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.24.21251664v1.full.pdf

2. The U.S. Obesity Rate Now Tops 40%
https://www.usnews.com/news/healthiest-communities/articles/2020-02-27/us-obesity-rate-passes-40-percent

3. Τhe NLRP3 inflammasome instigates obesity-induced inflammation and insulin resistance.
Vandanmagsar B, Youm YH, Ravussin A, Galgani JE, Stadler K, Mynatt RL, et al. Nat Med.
2011;17(2):179-88.