Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία: η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου
Πρόσφατη ανάλυση με συμμετοχή 20.000 ενήλικων στις ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αμφισβητεί την γενικότερη αίσθηση (και ίσως trend) ότι ο περιορισμός της διατροφής σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια – γνωστή και ως διαλειμματική νηστεία – ωφελεί την υγεία της καρδιάς. Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει ότι η διαλειμματική νηστεία, μια στρατηγική διατροφής που περιλαμβάνει εναλλασσόμενες περιόδους νηστείας με παράθυρα, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Κίνα διαπίστωσαν ότι τα άτομα που περιορίζουν την πρόσληψη τροφής σε λιγότερο από οκτώ ώρες την ημέρα αντιμετώπιζαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά μέσο όρο οκτώ ετών σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε σε διάστημα 12 με 16 ωρών.
Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία: η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου
Αυτή η ανάλυση, βασισμένη σε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που εκτείνεται από το 2003 έως το 2018, είναι μεταξύ των αρχικών μελετών που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της διαλειμματικής νηστείας και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. κίνδυνος. Ο Victor Wenze Zhong, ένας από τους ερευνητές και συγγραφείς της έρευνα, τόνισε την προσοχή στην εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων με βάση αποκλειστικά την έρευνά τους. Ενώ η βραχυπρόθεσμη διαλείπουσα νηστεία ενδεχομένως να προσφέρει οφέλη στη μείωση του βάρους και στην καρδιομεταβολική υγεία, συνέστησε να μην παρατεθούν οι περίοδοι νηστείας, όπως για πολλά χρόνια.
Ο Δρ. Benjamin Horne, ερευνητής καθηγητής στο Intermountain Health, σημείωσε την πιθανή επίδραση της νηστείας στις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, υποδεικνύοντας ότι το αυξημένο άγχος λόγω αβέβαιης ώρας γευμάτων θα μπορούσε να αυξήσει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων σε ευάλωτους πληθυσμούς, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Να θυμίσουμε ότι ο καλύτερος τρόπος μείωσης τους βάρους είναι ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο φτιαγμένο από έμπειρο διαιτολόγο και πως η μείωση του βάρους δεν είναι ένα αγώνας ταχύτητας.