Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Η ενέργεια δε χάνεται, μόνο μετατρέπεται

Ο ρόλος της διατροφής στη μείωση της παχυσαρκίας είναι ζωτικής σημασίας για να βεβαιωθούμε ότι δεν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες πραγματικά καίμε. Γιατί; Απλούστατα, στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που μάθαμε από νωρίς στο σχολείο. Η αρχή Διατήρησης της Ενέργειας που πρωροδιατυπώθηκε από τον Émilie du Châtelet ήδη απο το 1740, αν την ανάγουμε στο ανθρώπινο σώμα, μας λέει ξεκάθαρα πως (ακριβώς επειδή η ενεργεία ποτέ δε χάνεται) αν προσλαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια από ότι δαπανάμε, τότε η ενεργεια αυτή θα αποθηκευτεί. Αν αντίθετε, η ενεργεια που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας είναι λιγότερη από ότι δαπανάμε, τότε η αποθηκευμένη ενεργεια των λιπαποθηκών και καταναλωθεί και θα μειώσουμε το βάρος μας. Ως εκ τούτου Η ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντική με την καθημερινή άσκηση. Και οι δύο παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους γιατό όπως είδαμε ορίζουν το δίπολο της κατανάλωσης και της πρόσληψης ενέργειας.

Η παχυσαρκία είναι νόσος και ορίζεται από τη περίσσεια σωματικού λίπους.

Η άσκηση είναι εξόχως σημαντική γιατί είναι ευεργετική τοσο για τη σωματική όσο και τη ψυχική ευεξία όλων. Καθημερινά, είναι καλό να ορίσουμε ένα στόχο. Αυτός ο στόχος στον υγιή πλυθυσμό είναι τουλάχιστον 30 λεπτά της ημέρας σωματική άσκηση. Ένα τρόπος πχ είναι να περπατάμε, να προσπαθούμε να ανεβάζουμε τους καρδιακούς μας παλμούς που είναι το πιο σημαντικό μέρος για να είμαστε ενεργοί. Η καρδιά είναι ένας μυς και πρέπει να το δουλεύουμε σε καθημερινή βάση.

Μερικά λοιπόν καθημερινά παραδείγματα είναι το περπάτημα πηγαίνοντας στη δουλειά ή σε κάθε εργασία μας αποφεύγοντας αυτοκινούμενα μέσα. Ασκούμαστε επίσης, παίρνοντας τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα. Παράδειγμα: κάντε μια στάση νωρίτερα από τη στάση του λεωφορείου και περπατήστε σπίτι.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν κάποιος είναι παχύσαρκος; Κάντε μια δοκιμή μέσω του δείκτη μάζας σώματος. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται χρησιμοποιώντας το ύψος και το βάρος ενός ατόμου: διαιρέστε το βάρος σας σε kg, με το τετράγωνο του ύψους σας σε c. Εάν είστε άνω των 25, είστε υπέρβαροι. Εάν το αποτέλεσμα είναι άνω τω 30 , θεωρείστε πως ζείτε με παχυσαρκία.

Και να θυμίσουμε πως η παχυσαρκία είναι νόσος. Γιατί; γιατί απλούστατα όσο να ανεβαίνει το ΒΜΙ τόσο μειώνεται το προσδόκιμο ζωής του κάθε ανρθώπου. Εξάλλου Κάποιος που ζει με παχυσαρκία διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης δυνητικά θανατηφόρας συνοσηρότητας, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικού επεισοδίου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι τρεις κορυφαίες συμβουλές των ειδικών είναι καθημερινές δραστηριότητες που είναι διασκεδαστικές που θα θέλετε να κάνετε ξανά, μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και η τρίτη συμβουλή είναι να βεβαιωθείτε ότι δεσμεύεστε σε αυτό ως οικογένεια.

Να θυμάστε πως σε αυτό το δρόμο δε χρειάζεται να είστε μόνοι σας. Απευθυνθείτε σε ειδικούς επαγγελματίες για τη διαχείρηση του βάρους. Γίνετε μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου στήριξης ατόμων με παχυσαρκία “Ιμερόεσσα” και ενημερωθείτε από τις συνεχείς μας δράσεις.

Σαράντης Π. Αλεξανδράκης 

Ανθυπολοχαγός Υγειονομικού, Ιατρός
Share: