Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τα GLP-1 φαίνεται πως μειώνουν την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Είναι γνωστό πως η νέα κατηγορία φαρμάκων GLP-1 (Ozempic, Saxenda, Victoza, Trulicity ενώ έρχονται σε λίγους μήνες τα Wegovy και Mountjaro) για τη θεραπεία των νόσων της Παχυσαρκίας και του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 είναι εξαιρετικά δημοφιλή, αποτελεσματικά και αρκούντως ασφαλή όταν χορηγούνται με τη καθοδήγηση του ιατρού και της ομάδας του (διαιτολόγος, γυμναστής και ψυχολόγος).

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve αποκάλυψε ότι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και τη παχυσαρκία μπορεί επίσης να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC). Δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω κλινικών δοκιμών για να εξακριβωθεί εάν αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να αποτρέψουν αποτελεσματικά μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, υπάρχει ελπίδα ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν προστασία έναντι άλλων τύπων καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Τα εν λόγω φάρμακα, γνωστά ως αγωνιστές του υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (GLP-1 RAs), συνήθως χορηγούνται μέσω ενέσεων και έχουν σχεδιαστεί κυρίως για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και τη βοήθεια στη διαχείριση βάρους. Συγκεκριμένα, έχουν επίσης επιδείξει την ικανότητα να μειώνουν την εμφάνιση μεγάλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι σημαντικό ότι αυτή η προστατευτική δράση των GLP-1 RAs έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς τόσο με όσο και χωρίς υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.

Ο συνεπικεφαλής ερευνητής Rong Xu, δήλωσε: «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι αυτή η ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία φαρμάκων, γνωστή για τις ιδιότητες απώλειας βάρους και τις αντιδιαβητικές της ιδιότητες, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του CRC σε σύγκριση με άλλους αντιδιαβητικούς παράγοντες». Ο Xu είναι μέλος του Case Comprehensive Cancer Center μαζί με τον συνάδελφο ερευνητή Berger.

“Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι αγωνιστές GLP-1 είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικά από τα δημοφιλή αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως η μετφορμίνη ή η ινσουλίνη, στην πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου”

Η παχυσαρκία και ο Καρκίνος του παχέος εντέρου

Είναι γνωστό πως η παχυσαρκία συνδέεται με 13 είδη καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του ορθοκολικού καρκινου του παχέος εντέρου / CRC (οι υπόλοιποι 12 ειναι ο μετα-εμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού, ενδομήτριου, οισοφάγου, παγκρέατος, νεφρικού, ήπατος, στομαχιού, χοληδόχου κύστης, ωοθηκών, θυρεοειδούς, το πολλαπλούν μυέλωμα και το μηνιγγίωμα), αλλά και ο διαβήτης, είναι αναγνωρισμένος παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου και επιδεινώνουν την πρόγνωσή του.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης βασίζονται στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για να αξιολογήσουν το σωματικό λίπος με βάση τις μετρήσεις ύψους και βάρους. Σύμφωνα με το NIH, σχεδόν το 75% των ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες εμπίπτουν στην κατηγορία υπέρβαρων ή παχύσαρκων, ενώ σχεδόν το 20% των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 2 έως 19 ετών επηρεάζονται από την παχυσαρκία. Η American Cancer Society εκτιμά ότι ο ορθοκολικός καρκίνος (του παχέος εντέρου) – CRC – κατατάσσεται ως η τρίτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, με περίπου 153.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται ετησίως. Είναι επίσης η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, καθώς στοιχίζει τη ζωή σε 52.550 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Τι συνέβη σε αυτούς που πήραν GLP-1 αγωνιστες;

Για να διερευνήσουν την πιθανή αποτελεσματικότητα των RAs GLP-1 στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης CRC, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια πληθυσμιακή μελέτη χρησιμοποιώντας μια εθνική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 100 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία υγείας. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία με αντιδιαβητικούς παράγοντες μεταξύ 2005 και 2019. Η ομάδα CWRU εξέτασε ειδικά τις επιδράσεις των RAs GLP-1 στην εμφάνιση CRC σε σύγκριση με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Η έρευνα με βάση τον πληθυσμό στοχεύει να ταιριάξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με βάση κοινά χαρακτηριστικά όπως το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και πρόσθετες ιατρικές καταστάσεις. Αυτό επιτρέπει ακριβείς συγκρίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα του φαρμάκου. Μεταξύ των 22.572 ασθενών με διαβήτη που έλαβαν θεραπεία με ινσουλίνη, υπήρχαν 167 περιπτώσεις CRC. Αντίθετα, μεταξύ των 22.572 ταιριασμένων ασθενών που έλαβαν GLP-1 RA, εντοπίστηκαν μόνο 94 περιπτώσεις CRC. Αυτό υποδηλώνει σημαντική μείωση κατά 44% στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου μεταξύ εκείνων που έλαβαν θεραπεία με GLP-1.

Ο Μπέργκερ τόνισε, «Αυτή η έρευνα είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου σε ασθενείς που ζουν με διαβήτη, ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι».

Share: