Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παρά τις βρετανικές αντιδράσεις ο Π.Ο.Υ. επιμένει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις σχετικά με το άτμισμα (χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου) που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αυτή την Δευτέρα, προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από ειδικούς στη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Oι Βρετανοί ειδικοί υποστηρίζουν ένθερμα ότι ο ΠΟΥ διαδίδει «κατάφωρα ψέματα» σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Εν συντομία να σημειώσουμε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσημο τρόπο διακοπής καπνίσματος κάτι που αντιδρούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ωστόσο θεωρείται μέχρι στιγμής, πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ανήκουν στο harm reduction policy. Περισσότερα παρακάτω.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει πως αποτελεί τρόπο διακοπής καπνίσματος

Μια έντονη συζήτηση εκτυλίσσεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης διαμάχης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της χρησιμότητάς τους ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος και των σχετικών κινδύνων, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων πληθυσμών, για τους οποίους το άτμισμα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους δημόσιας υγείας τους τελευταίους μήνες υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό το άτμισμα ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα συμβατή με τη πολιτική μείωσης του κινδύνου για την υγεία (harm reduction policy).

Καλό είναι να σημειωθεί πως όταν λέμε ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εννοούμε τα προιόντα θέρμανσης καπνού, αλλά τις συσκευές ατμίσματος (vaping).

Σε πλήρη αντίθεση, η προσεκτική στάση του ΠΟΥ για το άτμισμα απηχεί τις ανησυχίες που εκφράζονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και ορισμένους Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για γνωστούς και αβέβαιους κινδύνους που συνδέονται με το άτμισμα. Μετά από ένα ξέσπασμα σοβαρής πνευμονικής νόσου που είναι ακόμα υπό διερεύνηση και έχει συνδεθεί με ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν THC, το CDC συνιστά πλέον έντονα στους νέους να απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε μορφής ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει

Σε μια δημοσίευση που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, ο ΠΟΥ εξέφρασε επιφυλάξεις για τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και εξέφρασε βαθιά ανησυχία σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους. Η οργάνωση δήλωσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητη βλάβη στην υγεία και ότι αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή της έκθεσης σε αυτά σε αυτό το εκκολαπτόμενο στάδιο. Ο ΠΟΥ πρότεινε περαιτέρω ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την υποστήριξη της χρήσης αυτών των προϊόντων για τη διακοπή του καπνίσματος, εγκρίνοντας αντ ‘αυτού τη χρήση επιθεμάτων νικοτίνης ή τσίχλας, καθώς και εναλλακτικών πόρων όπως οι τηλεφωνικές γραμμές που προσφέρουν καθοδήγηση στους καπνιστές που θέλουν να το κόψουν.

photo credict: Unsplash!

Share: