Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Περισσότερα δεδομένα ζητά ο ΠΟΥ για την έξαρση των λοιμώξεων στη Κίνα

Η Βόρεια Κίνα έχει δει μια αύξηση των κρουσμάτων «λοίμωξης που μοιάζει με γρίπη» από τα μέσα Οκτωβρίου σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι ζήτησε επίσημα λεπτομερείς πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με αυτήν την αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών και τις αναφερόμενες συστάδες πνευμονίας στα παιδιά. Η αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών στην Κίνα έχει αποδοθεί στην άρση των περιορισμών του Covid-19 και στην κυκλοφορία γνωστών παθογόνων όπως η γρίπη και κοινές βακτηριακές λοιμώξεις, που επηρεάζουν ιδιαίτερα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας από μυκόπλασμα.

Η κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, βιώνει αυτήν την περίοδο ένα κρύο με θερμοκρασίες που αναμένεται να πέσει σημαντικά κάτω από το μηδέν μέχρι την Παρασκευή, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Wang Quanyi, αναπληρωτής διευθυντής και επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Πεκίνου, ενημέρωσε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η πόλη έχει εισέλθει σε περίοδο υψηλής συχνότητας εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών του αναπνευστικού, με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας.

Ο Wang ανέφερε περαιτέρω ότι το Πεκίνο βιώνει μια τάση πολλαπλών παθογόνων που συνυπάρχουν. Στο Capital Institute of Pediatrics’ Children’s Hospital στο Πεκίνο, δημοσιογράφοι του AFP είδαν γονείς και παιδιά ντυμένα με χειμωνιάτικα ρούχα να ζητούν ιατρική βοήθεια. Ένας γονέας, με το επώνυμο Zhang, συνόδευε τον εννιάχρονο γιο της που έβηχε και διαγνώστηκε με πνευμονία. Σημείωσε ότι πολλά παιδιά στην περιοχή είχαν προσβληθεί πρόσφατα από την ασθένεια. Ένας άλλος γονέας με το όνομα Li Meiling έφερε την οκτάχρονη κόρη της, η οποία έπασχε από πνευμονία από μυκόπλασμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πονόλαιμο, κόπωση και πυρετό. Η Λι ανέφερε ότι πολλά παιδιά στην ηλικία της κόρης της προσβλήθηκαν επί του παρόντος από την ίδια ασθένεια.

Παρά αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένοι γονείς παραμένουν ατάραχοι από την ανακοίνωση του ΠΟΥ. Ο Li Meiling δήλωσε ότι ο υψηλός αριθμός αναπνευστικών ασθενειών κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι φυσιολογικός και τον απέδωσε σε εποχικούς παράγοντες. Διαβεβαίωσε ότι δεν ανησυχεί υπερβολικά για τη δήλωση του ΠΟΥ.

Στις 21 Νοεμβρίου, τα μέσα ενημέρωσης ProMED και το δημόσιο σύστημα επιτήρησης ασθενειών ανέφεραν συστάδες αδιάγνωστης πνευμονίας μεταξύ παιδιών στη βόρεια Κίνα. Ο ΠΟΥ αναγνώρισε αυτήν την αναφορά, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές εάν σχετίζεται με τη συνέντευξη Τύπου των αρχών. Η οργάνωση αυτή τη στιγμή αναζητά διευκρινίσεις. Επιπλέον, ο ΠΟΥ ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα πρόσφατα πρότυπα κυκλοφορίας γνωστών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του SARS-CoV-2 (που προκαλεί Covid-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που επηρεάζει τα βρέφη και του Mycoplasma pneumoniae. Έχουν επίσης ρωτήσει για τον βαθμό υπερπληθυσμού στο σύστημα υγείας. Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όπως ο εμβολιασμός, η διατήρηση αποστάσεων από τα άρρωστα άτομα και η χρήση μάσκας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την απάντηση της Κίνας στο αίτημα για πρόσθετες πληροφορίες και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει παράσχει σχόλια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ο ΠΟΥ επέκρινε τις κινεζικές αρχές για την έλλειψη διαφάνειας και συνεργασίας. Η προέλευση του Covid-19 παραμένει αντικείμενο έντονης συζήτησης, με τους επιστήμονες να χωρίζονται σε δύο βασικές θεωρίες: ο ιός να διαφεύγει από ένα εργαστήριο στη Γουχάν όπου μελετώνται τέτοιοι ιοί ή η μετάδοση από ένα ενδιάμεσο ζώο σε μια τοπική αγορά. Νωρίτερα αυτό το έτος, ειδικοί του ΠΟΥ δήλωσαν ότι το Πεκίνο διέθετε σημαντικά δεδομένα που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην προέλευση του Covid-19, τονίζοντας την ηθική υποχρέωση να μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες. Στις αρχές του 2021, μια ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον ΠΟΥ διεξήγαγε έρευνα στην Κίνα με τη βοήθεια Κινέζων συναδέλφων. Ωστόσο, δεν υπήρξαν άλλες επισκέψεις και οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν υποβάλει επανειλημμένα αιτήματα για πρόσθετα δεδομένα. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, τόνισε τη σημασία της αποκάλυψης αυτού του μυστηρίου για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

Share: