Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Περισσότεροι από τους Μισούς Ενήλικες και το Ένα Τρίτο των Παιδιών Παγκοσμίως θα ζουν με Παχυσαρκία ή με Υπέρβαρο ως το 2050!

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet* αποκαλύπτει μια ανησυχητική πραγματικότητα: περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες και περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο θα ζουν με Παχυσαρκία ή με Υπέρβαρο ως το 2050! Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), υπογραμμίζει ότι η παχυσαρκία έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, μια ορολογιακή βόμβα στα θεμέλεια των παγκόσμιων συστημάτων υγείας. Η παχυσαρκία είναι νόσος! Είναι μάλιστα μια χρόνια, υποτροπιάζουσα, εξελισσόμενη και εσχάτως αντιμετωπίσιμη νόσος. Στην Ελλάδα μάλιστα δε χρειάζεται να περιμένουμε ως το 2050, μιας και σύμφωνα με τη πρόσφατη μελέτη της ΕΜΕΝΟ, 2 στους 3 Έλληνες ήδη ζουν με παχυσαρκία και υπέρβαρο!

Από το 1990, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με την τάση αυτή να παρατηρείται τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αύξηση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας δεν περιορίζεται πλέον σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή οικονομικές συνθήκες, αλλά αποτελεί ένα καθολικό πρόβλημα. Αυτό αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν επηρεάσει πληθυσμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη καθώς φυσικά και την ελλιπή επίγνωση της νόσου της παχυσαρκίας.

Συνέντευξη για τη Παγκόσμια Μέρα της Παχυσαρκίας 👇

Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την επιδημία περιλαμβάνουν την διατροφή με εθιστικές και θερμιδικά πυκνές τροφές, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες στο παγκόσμιο επίπεδο. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπη, σε συνδυασμό με τον καθιστικό τρόπο ζωής, έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση του σωματικού βάρους. Παράλληλα, η περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων – μιας και είναι οικονομικά δαπανηρότερες επιλογές – και χώρους άσκησης επιδεινώνει το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε οικονομικά ασθενέστερες κοινότητες.

Οι ειδικοί τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, τονίζουν την ανάγκη για άμεση και συντονισμένη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Η προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, η προσβασιμότητα στα νέα φάρμακα για τη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η ενίσχυση της επίγνωσης ήδη από το σχολείο για τη σημασία της άσκησης και η βελτίωση των υποδομών για σωματική δραστηριότητα αποτελούν βασικά βήματα. Η μελέτη καλεί κυβερνήσεις, οργανισμούς υγείας και κοινότητες να συνεργαστούν για να αναστρέψουν αυτή την ανησυχητική τάση και να προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές από τις συνέπειες της παχυσαρκίας.

*Με στοιχεία από το the Lancet https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(25)00355-1/fulltext

Share: