Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Νέοι παράγοντες πιθανά (επιτέλους) να “ξεσκεπάζουν” τα κύτταρα μολυσμένα με HIV

Νέοι πιθανοί φαρμακευτικοί παράγοντες μπορεί να βοηθήσουν στην αποκάλυψη κυττάρων μολυσμένων με HIV που καταφέρνουν να ξεφύγουν από την ανοσολογική επιτήρηση. Αναγνωρίστηκαν από ερευνητές, αυτά τα νέα υποψήφια φάρμακα δείχνουν πολλά υποσχόμενα στην παρεμπόδιση της διαφυγής των μολυσμένων με HIV κυττάρων από την ανοσολογική ανίχνευση. Η νέα αυτή ανακάλυψη έγινε από ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρέχουσα θεραπεία

Υπάρχουν δύο τύποι HIV: HIV-1 και HIV-2. Ο HIV-1 είναι πιο μολυσματικός, μεταδίδεται εύκολα και είναι η αιτία της συντριπτικής πλειονότητας των μολύνσεων HIV παγκοσμίως. Παρά τη συνεχή ενημέρωση τα κρούσματα παγκοσμίως αυξάνονται.

Η τρέχουσα τυπική θεραπεία, γνωστή ως αντιρετροϊκή θεραπεία, λειτουργεί αναστέλλοντας την αναπαραγωγή του HIV, οδηγώντας σε μείωση του ιικού φορτίου σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, αλλά δεν παρέχει πλήρης θεραπεία. Παρά την εξαιρετική θεραπευτική αυτή τακτική, ο HIV δημιουργεί μια δεξαμενή αδρανών μολυσμένων κυττάρων που παραμένουν κρυμμένα από ανοσολογική ανίχνευση ακόμη και παρουσία αντιρετροϊκής θεραπείας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει μια κομβική στρατηγική για την αποκάλυψη αυτής της κρυμμένης δεξαμενής.

Νέα ελπίδα για τη θεραπεία της λοίμωξης

Η ερευνητική ομάδα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Chemical Biology, έχει διαμορφώσει ενώσεις με το όνομα PROTACs που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη δραστηριότητα της πρωτεΐνης Nef, η οποία εξυπηρετεί μια κρίσιμη λειτουργία στη μόλυνση από τον ιό HIV.

Το Nef βοηθά τα μολυσμένα με HIV κύτταρα να αποφύγουν την ανοσολογική αναγνώριση αλλάζοντας τους επιφανειακούς δείκτες σε αυτά τα κύτταρα, καθιστώντας τα αόρατα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες Nef σχετίζονται με ενισχυμένη ανοσοανεπάρκεια και ενδοκυτταρική αντιγραφή του ιού.

«Πρωτεΐνες όπως το Nef συχνά θεωρούνται ανθεκτικές στη στόχευση φαρμάκων λόγω της απουσίας καλά καθορισμένων θέσεων δέσμευσης για φαρμακευτική παρέμβαση», παρατήρησε η Lori Emert-Sedlak, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Οι τρέχοντες αναστολείς Nef μας, που συνδέονται αποκλειστικά με το Nef, εμποδίζουν αποτελεσματικά ορισμένες λειτουργίες του Nef, αλλά αποτυγχάνουν να επηρεάσουν άλλες, πολλές από τις οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λοίμωξης από τον ιό HIV».

Υπενθυμίζουμε πως ο έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η χρήση προφυλακτικού παραμένουν επίκαιρα μέχρι την οριστική λύση.

Share: