Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παγκόσμιος Συναγερμός για τη Παχυσαρκία – 4 Μαρτίου

Το παγκόσμιο υγειονομικό πρόβλημα της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της επιδεινώνεται συνεχώς. Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των παχύσαρκων ενηλίκων έχει διπλασιαστεί και μεταξύ των παιδιών έχει τετραπλασιαστεί. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θεωρούνται πλέον παχύσαρκοι, κάτι που αποτελεί σημαντική ανησυχία για την υγεία επειδή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο The Lancet, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ενήλικες και 159 εκατομμύρια παιδιά ήταν παχύσαρκοι το 2022, σε σύγκριση με πολύ χαμηλότερους αριθμούς το 1990.

Η παχυσαρκία είναι νόσος και ανεξάρτητος παράγοντας πρόκλησης καρδιαγγειακού κινδύνου και σχετίζεται με πολυάριθμες επιπλοκές (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών συμβαμάτων όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και 13 ειδών καρκίνου) και η οποία, μαζί με το υπερβολικό βάρος, είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό, 879 εκατομμύρια ενήλικες και 159 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ήταν παχύσαρκοι το 2022, σε σύγκριση με 195 εκατομμύρια και 31 εκατομμύρια, αντίστοιχα, το 1990.

Η Ινδία στη πρώτη πεντάδα παγκοσμίως

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η παχυσαρκία αυξάνεται ταχύτερα στους άνδρες, αλλά επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Στην Ινδία, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Παρόλα αυτά, σημειώθηκε μείωση των λιποβαρών γυναικών. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης μια αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, με ποσοστά τέσσερις φορές υψηλότερα το 2022 από ό,τι το 1990.

Ως απάντηση στην κρίση της παχυσαρκίας, οι χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους αυξάνονται στην Ινδία, με την κυβέρνηση να καλύπτει ακόμη και το κόστος για τους υπαλλήλους της. Η έκθεση αποκάλυψε ότι περίπου 80 εκατομμύρια Ινδοί ταξινομούνται ως παχύσαρκοι, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων. Αυτή η ανησυχητική τάση αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας, ειδικά στα παιδιά, υπογραμμίζει τη σημασία της αλλαγής του τρόπου ζωής, της βελτίωσης της διατροφής και της τακτικής άσκησης. Οι ειδικοί τονίζουν την επείγουσα αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος της δημόσιας υγείας για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών και ασθενειών.

Ελληνικά δεδομένα και λύσεις

Υπενθυμίζουμε πως στην Ελλάδα, 7 στους 10 ενήλικες είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ξεχωριστό παράγονται υγειονομικού κινδύνου που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πλέον υπάρχουν ασφαλείς θεραπευτικές επιλογές και περιμένουν την έλευση και νέων φαρμάκων που από τα οποία αναμένουμε και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Όμως όσο πιο σύντομα ξεκινήσουμε τη θεραπευτική μας παρέμβαση, τόσο λιγότερα αναμένουμε τα προβλήματα που επάγονται από τη νόσο της παχυσαρκίας. Συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας.

Share: