Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τα συμπτώματα του νέου ιϊκού στελέχους Covid

Κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου των διακοπών είναι δεδομένη η εξάπλωση των ιών της γρίπης και  Covid-19. Σε μια εποχή που είναι προτεραιότητα οι κοινωνικές υποχρεώσεις, ένα ιϊκό στέλεχος γνωστό ως JN.1 έχει εμφανιστεί ως η κυρίαρχη παραλλαγή που εξαπλώνεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμπτώματα του νέου ιϊκού στελέχους Covid

Προερχόμενο από την παραλλαγή BA.2.86, το JN.1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο και τώρα αντιπροσωπεύει το 44 τοις εκατό των κρουσμάτων Covid σε εθνικό επίπεδο έως τα μέσα Δεκεμβρίου – μια σημαντική αύξηση από το 7 τοις εκατό που αναφέρθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Επιπρόσθετα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο το Δεκέμβρη υποδηλώνουν τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 που συμμετείχαν στην έρευνα:

* Καταρροή (31,1 τοις εκατό)
* Βήχας (22,9 τοις εκατό)
* Πονοκέφαλος (20,1 τοις εκατό)
* Αδυναμία ή κόπωση (19,6 τοις εκατό)
* Μυϊκός πόνος (15,8 τοις εκατό)
* Πονόλαιμος (13,2 τοις εκατό)
* Δυσκολία στον ύπνο (10,8 τοις εκατό)
* Ανησυχία ή άγχος (10,5 τοις εκατό).

Ενώ παραμένει ασαφές εάν οι λοιμώξεις από JN.1 εκδηλώνουν διαφορετικά συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, το CDC τονίζει ότι η σοβαρότητα και η φύση των συμπτωμάτων γενικά εξαρτώνται από το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία ενός ατόμου, παρά από τη συγκεκριμένη παραλλαγή που προκαλεί τη μόλυνση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης – κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι του COVID – αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό!

Σε αυτό το σημείο είναι καλό να θυμηθούμε και τις διαφορές των συμπτωμάτων μεταξύ των εποχιακών ιώσεων της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και του covid.

γρίπη, κοινό κρυολόγημα, covid

Ο επιπολασμός του JN.1 αυτόν τον μήνα υποδηλώνει μια πιθανή κλίση προς υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη ικανότητα αποφυγής της ανοσολογικής μας άμυνας σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή. Αυτή η αξιολόγηση, που δημοσιεύτηκε σε C.D.C. έκθεση της 22ης Δεκεμβρίου, ενισχύει την αντίληψη ότι ο Covid συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κυρίως για πληθυσμούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες παθήσεις, καθώς και εγκυμονούσες.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, το JN.1 δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή ασθένεια. Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης JN.1 αντικατοπτρίζουν εκείνα που σχετίζονται με προηγούμενες παραλλαγές του Covid, όπως βήχας, πυρετός, πόνοι στο σώμα και κόπωση.

Share: