Ακόμα και ο ύπνος είναι καλύτερος από το να καθόμαστε
Μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι ακόμη και απλές δραστηριότητες όπως η ορθοστασία ή ο ύπνος είναι προτιμότερες από την καθιστική συμπεριφορά. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η αντικατάσταση του καθίσματος με λίγα μόνο λεπτά μέτριας άσκησης κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς. Τονίζει ότι ακόμη και ελαφριές δραστηριότητες όπως η ορθοστασία ή ο ύπνος έχουν καλύτερα αποτελέσματα από την καθιστική ζωή.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, προσπάθησε να εξετάσει τον αντίκτυπο των διαφορετικών κινήσεων στην υγεία της καρδιάς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Δρ Jo Blodgett, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας του University College London (UCL), εξηγεί: “Το να είσαι πιο δραστήριος είναι ευρέως γνωστό ότι είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Η μελέτη μας προσφέρει μια μοναδική προοπτική λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο το 24ωρο και παρέχει νέες ιδέες σε μια ιεραρχία καθημερινών συμπεριφορών».
Σύμφωνα με τον Δρ Blodgett, η πιο ευεργετική δραστηριότητα για την καρδιά είναι η μέτρια έως έντονη άσκηση, ακολουθούμενη από ελαφρύτερη δραστηριότητα, την ορθοστασία και τον ύπνο. Από την άλλη, η καθιστική συμπεριφορά έχει την πιο επιζήμια επίδραση. Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από το UCL και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από έξι μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 15.000 συμμετέχοντες από πέντε χώρες. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή στον μηρό τους για να μετρούν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους όλη την ημέρα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα είχε τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, με μόλις πέντε λεπτά τέτοιας άσκησης να έχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Η δραστηριότητα έντασης φωτός, η ορθοστασία και ο ύπνος είχαν επίσης θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με την καθιστή θέση. Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε ότι όσο χαμηλότερη ήταν η ένταση της δραστηριότητας, τόσο περισσότερος χρειαζόταν για να παρατηρηθούν τα οφέλη.
Ο Δρ Blodgett τόνισε τα οφέλη της αντικατάστασης του καθίσματος με τον ύπνο σε μέτρα όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η περίμετρος μέσης, αν και οι επιπτώσεις στη χοληστερόλη, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν αμελητέες. Εξήγησε ότι η θετική επίδραση του ύπνου στην υγεία της καρδιάς οφείλεται κυρίως στον αρνητικό αντίκτυπο του καθίσματος σε παράγοντες όπως η αύξηση βάρους, που μπορεί να αποδοθεί σε συμπεριφορές όπως το σνακ ενώ παρακολουθεί τηλεόραση.
Γενικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση 30 λεπτών καθίσματος, ορθοστασίας, ύπνου ή ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΔΜΣ. Επιπλέον, ένα υψηλότερο ποσοστό του χρόνου που αφιερώθηκε σε καθιστή θέση συσχετίστηκε με υψηλότερο ΔΜΣ. Η μελέτη εντόπισε επίσης πολλά υποσχόμενες παρεμβάσεις, όπως η χρήση ενός όρθιου γραφείου ή η ενασχόληση με την ενεργό μετακίνηση, όπως το ποδήλατο στη δουλειά.
Ο Δρ Blodgett τόνισε, “Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι η αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς με οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά μπορεί να είναι ωφέλιμη. Οι δραστηριότητες υψηλότερης έντασης όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο είναι βέλτιστες, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούν να επιτευχθούν οφέλη αντικαθιστώντας την καθιστική συμπεριφορά με ελαφρύτερες δραστηριότητες όπως όπως το περπάτημα, η κίνηση, η ορθοστασία ή ακόμα και ο ύπνος λίγο νωρίτερα».
Η σωματική δραστηριότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν λιγότερο δραστήρια είχαν τα πιο σημαντικά οφέλη από την αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Ο James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα, ανέφερε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η άσκηση έχει πραγματικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία και αυτή η ενθαρρυντική έρευνα δείχνει ότι οι μικρές προσαρμογές στην καθημερινότητά σας θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητές σας. καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού».
Αν και η μελέτη δεν καθιέρωσε αιτιώδη σχέση μεταξύ της δραστηριότητας και της υγείας της καρδιάς, συμβάλλει στον αυξανόμενο όγκο έρευνας που συνδέει τη σωματική δραστηριότητα με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι μόλις 4,5 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά επί του παρόντος τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητας ή τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με αποτέλεσμα περίπου 17,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι παράγοντες κινδύνου για αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνουν την ανθυγιεινή διατροφή, τη σωματική αδράνεια, τη χρήση καπνού και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η νέα μελέτη θα διευκολύνει την εξέταση διαφόρων συμπεριφορών και θα παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν πιο δραστήριοι.