Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ: νέα δεδομενα;

Νέα έρευνα που διεξήχθη στο Χέλμχολτς του Μονάχου στη Γερμανία έριξε φως σε μια άκρως ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ του (σκελετικού) κρανίου και του εγκεφάλου. Η παραδοσιακά αντιληπτή αδιαπερατότητα του κρανίου έχει δημιουργήσει από καιρό προκλήσεις στην παρακολούθηση και τη θεραπεία εγκεφαλικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ και τα εγκεφαλικά. Ωστόσο, αυτή η μελέτη προτείνει μια πιο περίπλοκη σχέση, ανοίγοντας πιθανές ανακαλύψεις στις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές αυτής της δυσεπίλυτης νόσου.

Σύνδεση το μυελού των οστών του κρανίου με τις μήνιγγες

Οι επιστήμονες στο Helmholtz Munich ανακάλυψαν άμεσους δεσμούς μεταξύ του μυελού των οστών του κρανίου και του εξωτερικού στρώματος των προστατευτικών μεμβρανών του εγκεφάλου, που είναι γνωστή ως η μηνιγγική επιφάνεια. Παραδόξως, αυτές οι συνδέσεις συχνά διασχίζουν το απίστευτα σκληρό εξωτερικό στρώμα της μεμβράνης, γνωστό ως μήνιγγα, αποκαλύπτοντας μια ακόμη πιο κοντινή εγγύτητα με την επιφάνεια του εγκεφάλου από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτή η αποκάλυψη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για μελλοντικές εξελίξεις στη μη επεμβατική απεικόνιση του κρανίου, η οποία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση της υγείας του εγκεφάλου.

Νευροφλεγμονή και νευρολογικές νόσοι

Η νευροφλεγμονή, ένα κοινό χαρακτηριστικό νευρολογικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), μπορεί να συμβεί όταν κύτταρα του ανοσοποιητικού από το κρανίο διεισδύουν στον εγκέφαλο. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μηχανικής Ιστών και Αναγεννητικής Ιατρικής στο Helmholtz Munich, Ali Ertürk, συνέκρινε αυτό το φαινόμενο με ένα κάστρο που πολιορκήθηκε από στρατό. Οι εισβολείς, που αντιπροσωπεύονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού, προσπαθούν να παραβιάσουν το εσωτερικό ιερό του εγκεφάλου. Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε μικρές, άγνωστες προηγουμένως πύλες εντός του τοίχου που περιβάλλει τον εγκέφαλο. Όταν αυτές οι πύλες ανοίγουν, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού εισέρχονται και προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο.

Εκτός από την ανακάλυψη αυτών των πυλών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης απεικόνιση PET για να εξετάσουν τα σήματα που εκπέμπονται από το κρανίο. Περιέργως, αυτά τα σήματα αντικατοπτρίζουν εκείνα που προέρχονται από τον υποκείμενο εγκέφαλο. Επιπλέον, οι αλλαγές σε αυτά τα σήματα αντιστοιχούσαν με την εξέλιξη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο, επιτρέποντας στους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι σημαντικές και μόλις ξεκινούμε να χαρτογραφούμε τις εφαρμογές της. Κατανοώντας τη σύνθετη σχέση μεταξύ του κρανίου και του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να εξερευνήσουν καινοτόμες μεθόδους παρακολούθησης της φλεγμονής του εγκεφάλου και τη χορήγηση στοχευμένων θεραπειών. Καθώς οι ερευνητές εμβαθύνουν στα μυστήρια που περικλείονται μέσα στο ανθρώπινο κρανίο, οι δυνατότητες για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου γίνονται φαινομενικά ατελείωτες.

Share: