Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Οπαδική τρέλα: πως αλλάζει η βιοχημεία του εγκεφάλου αναλόγως με τη νίκη ή ήττα της ομάδας

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου παρουσιάζουν διαφορετικά μοτίβα ενεργοποίησης του εγκεφάλου ανάλογα με την επιτυχία της ομάδας τους, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή μελέτη που διερευνά την επίδραση του φανατισμού στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Ενώ οι συμπεριφορικές πτυχές της φανατικής αφοσίωσης είναι ευρέως αναγνωρισμένες, λίγη έρευνα έχει εμβαθύνει στις επιπτώσεις της στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια ομάδα ερευνητών από τη Χιλή ξεκίνησε να εξερευνήσει τους περίπλοκους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την ένθερμη συμπεριφορά που περιβάλλει το ποδόσφαιρο. Επιστράτευσαν 43 άντρες οπαδούς των δύο πιο αξιόλογων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Χιλής για να συμμετάσχουν στη μελέτη τους.

Για τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), μια εξελιγμένη τεχνική που ανιχνεύει αλλαγές στη ροή του αίματος μέσα στον εγκέφαλο.

Ο Francisco Zamorano Mendieta, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Universidad San Sebastian στο Σαντιάγο της Χιλής, εξήγησε: «Αυτή η μελέτη στοχεύει να φωτίσει τις συμπεριφορές και τη δυναμική που σχετίζονται με τον ακραίο ανταγωνισμό, την επιθετικότητα και την κοινωνική σχέση εντός και μεταξύ των ομάδων. των φανατικών».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: 22 υποστηρικτές μιας ομάδας και 21 υποστηρικτές των αρχαίων αντιπάλων τους. Υποβλήθηκαν σε ψυχολογικές αξιολογήσεις και ολοκλήρωσαν μια ολοκληρωμένη έρευνα.

Κατά την παρατήρηση των αγώνων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των οπαδών κυμαινόταν ανάλογα με το αν η ομάδα τους γνώρισε επιτυχία ή αποτυχία. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην προσεχή ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America (RSNA).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκε όταν η ομάδα των συμμετεχόντων πέτυχε τη νίκη. Αντίθετα, μια απώλεια πυροδότησε το «δίκτυο νοοτροπίας», το οποίο συνδέεται με την ενδοσκόπηση.

Ο Ζαμοράνο παρατήρησε, «Αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να ανακουφίσει κάποια από την αγωνία που προκλήθηκε από την ήττα».

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν μια επιβράδυνση στο κέντρο του εγκεφάλου που συνδέει το συναισθηματικό κέντρο με τη γνωστική περιοχή, εμποδίζοντας τις διαδικασίες γνωστικού ελέγχου που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ενοχλητικής ή βίαιης συμπεριφοράς.

Η μελέτη του πολιτικού ή θρησκευτικού φανατισμού αποτελεί σημαντική πρόκληση λόγω της παρουσίας αμφιλεγόμενων παραγόντων όπως οι πολιτικές ιδεολογίες, οι εκλογικές πεποιθήσεις, οι εθνότητες και τα ζητήματα ταυτότητας.

Αντίθετα, η εξέταση του αθλητικού φανατισμού παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να αναλυθεί πώς η έντονη αφοσίωση επηρεάζει τη νευρική δραστηριότητα μέσα σε ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο πλαίσιο. Ρίχνει ιδιαίτερα φως στον ρόλο των αρνητικών συναισθημάτων, στους σχετικούς ανασταλτικούς μηχανισμούς ελέγχου και στις πιθανές προσαρμοστικές στρατηγικές, όπως διευκρίνισε ο Zamorano.

Share: