Πληροφορίες

Δρ. Αλεξανδρος Μουρουγλάκης
Τσιμισκή 42, Θεσσαλονικη
ΤΚ 54623

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει άδεια για γονιδιακή Θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας

Ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, χορήγησε έγκριση για μια πρωτοποριακή θεραπεία που στοχεύει τη δρεπανοκυτταρική νόσο και τη β-θαλασσαιμία (όταν υπάρχει εξάρτηση από μεταγίσσεις) σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Η αυστηρή αξιολόγηση της ασφάλειας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς του οδήγησε στην έγκριση του Casgevy, του πρώτου φαρμάκου που χρησιμοποίησε το επαναστατικό εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR, το οποίο κέρδισε στους εφευρέτες του το βραβείο Νόμπελ το 2020.

Γονιδιακή Θεραπεία για Δρεπανοκυτταρική Αναιμία και β-Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία)

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η β-θαλασσαιμία είναι και οι δύο κληρονομικές παθήσεις που προκαλούνται από γενετικές μεταλλάξεις στα γονίδια της αιμοσφαιρίνης, απαραίτητες για τη μεταφορά οξυγόνου εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι διαδεδομένη σε άτομα με καταγωγή από την Αφρική ή την Καραϊβική, ενώ η β-θαλασσαιμία επηρεάζει κυρίως άτομα μεσογειακής, νότιας ασιατικής, νοτιοανατολικής Ασίας και καταγωγής της Μέσης Ανατολής.

Στην περίπτωση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, αυτή η γενετική ανωμαλία μπορεί να προκαλέσει επεισόδια βασανιστικού πόνου, σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, καθώς και αναιμία, μειώνοντας τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Για τους ασθενείς με β-θαλασσαιμία, μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά αναιμία, η οποία απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος κάθε 3 έως 5 εβδομάδες, μαζί με συνεχείς ενέσεις και φάρμακα.

Το Casgevy έχει σχεδιαστεί περίπλοκα για να διορθώνει το ελαττωματικό γονίδιο στα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών ενός ασθενούς, επιτρέποντας έτσι την παραγωγή λειτουργικής αιμοσφαιρίνης. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εξαγωγή βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών, τη διεξαγωγή γονιδιακής επεξεργασίας σε εργαστήριο και στη συνέχεια την έγχυση των τροποποιημένων κυττάρων πίσω στον ασθενή. Αυτές οι μεταμορφωτικές εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αποτελέσματα που αλλάζουν τη ζωή που διαρκούν στο χρόνο.

Ευρήματα δοκιμών

Στη συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή για την αντιμετώπιση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, το Casgevy έχει χορηγηθεί σε συνολικά 45 ασθενείς. Ωστόσο, μόνο 29 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη για επαρκή διάρκεια ώστε να θεωρηθούν κατάλληλα για την πρωτογενή ενδιάμεση ανάλυση αποτελεσματικότητας. Μεταξύ αυτής της επιλεγμένης ομάδας, ένα εντυπωσιακό 97% (28 ασθενείς) παρέμεινε ελεύθερο από κρίσεις έντονου πόνου για τουλάχιστον 12 μήνες μετά την υποβολή της θεραπείας.

Ομοίως, στην κλινική δοκιμή αφιερωμένη στη μεταγγιζόμενη β-θαλασσαιμία, το Casgevy έχει χορηγηθεί σε συνολικά 54 ασθενείς. Ωστόσο, μόνο 42 άτομα έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια συμμετοχής στη δοκιμή για κατάλληλη διάρκεια ώστε να είναι κατάλληλα για την πρωτογενή ενδιάμεση ανάλυση αποτελεσματικότητας. Μεταξύ αυτών των επιλέξιμων ασθενών, ένα ενθαρρυντικό 93% (39 ασθενείς) παρουσίασε σημαντική μείωση στην ανάγκη για μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων, με το 70% από αυτούς να αναφέρει σημαντική μείωση στις απαιτήσεις μετάγγισης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν σύμφωνες με αυτές που συνήθως σχετίζονται με μεταμοσχεύσεις αυτόλογων βλαστοκυττάρων, όπως ναυτία, κόπωση, πυρετός και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών, δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Η στενή παρακολούθηση της ασφάλειας συνεχίζει να διεξάγεται τόσο από το MHRA όσο και από τον κατασκευαστή.

Και οι δύο δοκιμές είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα μελλοντικά ευρήματα θα κοινοποιηθούν όταν καταστούν διαθέσιμα.

Διαδικασία Διαχείρισης

Το Casgevy χορηγείται με εξαγωγή βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών του ασθενούς, ακολουθούμενη από γενετική επεξεργασία των κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον. Στη συνέχεια, οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία προετοιμασίας για την προετοιμασία του μυελού των οστών για την επανέγχυση των τροποποιημένων κυττάρων. Μετά από αυτή τη διαδικασία, οι ασθενείς μπορεί συχνά να χρειαστεί να παραμείνουν σε νοσοκομειακή εγκατάσταση για τουλάχιστον ένα μήνα, επιτρέποντας στα υπό θεραπεία κύτταρα να εμβολιαστούν επιτυχώς στον μυελό των οστών και να αρχίσουν να παράγουν σταθερή μορφή αιμοσφαιρίνης για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η εξουσιοδότηση του Casgevy έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα, μια ανεξάρτητη επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή διορισμένη από την κυβέρνηση, μετά από μια αυστηρή εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων.

Share: